Gemeente Reimerswaal

Reimerswaal, de grootste verdronken stad van Nederland. In de vijftiende eeuw was Reimerswaal een van de belangrijkste steden van Nederland, totdat ze verwoest werd door stormvloeden en de Geuzen. Toen in 1970 gemeentelijke herindelingen plaatsvonden, werd de gemeente ‘Reimerswaal’ genoemd als ode aan de middeleeuwse stad die ten onder is gegaan. Vandaag de dag bestaat Reimerswaal (op volgorde van grootte) uit: Yerseke, Krabbendijke, Kruiningen, Rilland, Hansweert, Waarde en Oostdijk.

YERSEKE

Yerseke is de grootste plek van gemeente Reimerswaal. Yerseke heeft naam gemaakt door de visserij, een belangrijke sector in het Zeeuwse dorp. Mosselen en oesters zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de ‘Yesenaren’. Yerseke heeft een tal van voorzieningen. U kunt hierbij denken aan de grote jachthaven, basisscholen, winkels, (goede) restaurants en een supermarkt. Samen met Krabbendijke heeft dit dorp een centrumfunctie in de gemeente Reimerswaal.

WONEN

Reimerswaal heeft een divers woningaanbod. Van bescheiden arbeiderswoningen in de dorpen tot miljoenenvilla’s in het buitengebied. Ook qua bouwperiode is het aanbod uiteenlopend. De dorpen bevatten veel klassieke jaren dertig woningen, maar ook aan nieuwbouwprojecten is er in Reimerswaal geen gebrek. In de dorpen van Reimerswaal zijn allerlei voorzieningen te vinden zoals scholen, winkels voor de dagelijkse boodschappen, sport en recreatiemogelijkheden en een aantal treinstations (Rilland, Krabbendijke en Kruiningen/Yerseke). Daarnaast zijn Bergen op Zoom, Kapelle en Goes goed bereikbaar als u op zoek bent naar meer voorzieningen.

BEREIKBAARHEID

Reimerswaal verbindt Zuid-Beveland met Noord-Brabant. Aan de ene kant ligt Bergen op Zoom en aan de andere kant Goes, steden die zorgen voor de nodige voorzieningen. Daarnaast is de bereikbaarheid van Reimerswaal erg goed door het aanwezige spoor en de A58 die als een ader door de gemeente loopt.

DORPEN

Op het smalste stuk van Zuid-Beveland (de afstand tussen de Ooster- en Westerschelde is maar ca. 4 km) ligt Krabbendijke, op Yerseke na het grootste dorp van Reimerswaal. Krabbendijke heeft een eigen treinstation, ligt vlakbij de A58 en beschikt eveneens over basisscholen, voortgezet onderwijs, supermarkt en andere voorzieningen. Kruiningen heeft naam gemaakt door de veerpont Kruiningen – Perkpolder die inmiddels vervangen is door de Westerscheldetunnel. Voor de bouw van de tunnel zorgde de veerpont voor de verbinding met Zeeuws-Vlaanderen. Kruiningen is een dorp met ca. 4.000 inwoners en kent een sterk verenigingsleven. Ook in dit dorp zijn voorzieningen als een supermarkt en basisscholen aanwezig. Wist u overigens dat Kruiningen zijn eigen sterrenrestaurant heeft? Net buiten het dorp is sterrenrestaurant Inter Scaldes te vinden.

Groen dorp

Kruiningen kent een divers woningaanbod. Aan de rand van het dorp wordt het nieuwbouwproject Veerhaven gerealiseerd, een nieuwe woonwijk tussen Kruiningen en de Westerschelde. Het groene dorp Rilland ligt het meest oostelijk van de dorpen van Reimerswaal. Het dorp telt 3.000 inwoners en ligt niet ver van Noord-Brabant. Rilland biedt veel ruime gezinswoningen en bestaat voornamelijk uit parallel aan elkaar gelegen straten die het dorp een overzichtelijk karakter geven.

Wandelen, fietsen of vissen

Hansweert ligt aan het kanaal door Zuid-Beveland en telt ca. 1.700 inwoners. Het dorp kent een rijke geschiedenis door haar ligging aan de handelsroute. Dit was maar tijdelijk, sinds de aanleg van het Schelde-Rijnkanaal verdween veel werkgelegenheid door een gewijzigde handelsroute. Vandaag de dag zijn met name bescheiden gezinswoningen in het Zeeuwse dorp te vinden. Waarde en Oostdijk zijn dorpen van bescheiden omvang met een van oorsprong agrarisch karakter. De dorpen trekken veel dagjestoeristen die komen wandelen, fietsen of vissen. De dorpen bieden vrijheid en een groot aantal landelijke woningen. Het is hier betaalbaar wonen!