Gemeente Noord-Beveland

Boven Zuid-Beveland ligt het eiland Noord-Beveland. Een aantal prachtige dorpen vormt samen de gelijknamige gemeente Noord-Beveland. Het grootste dorp is Kamperland, dat met meer dan 2.000 inwoners de meest omvangrijke kern van de gemeente is. Kamperland wordt op de spreekwoordelijke voet gevolgd door Kortgene, die met ca. 1.850 inwoners een goede tweede plek inneemt. De dorpen bieden ruime voorzieningen zoals supermarkten, gezellige cafés, basisscholen en jachthavens. Naast Kamperland en Kortgene zijn op Noord-Beveland Colijnsplaat, Wissenkerke, Kats en Geersdijk te vinden.

EINDELOOS EILAND

De slogan van de gemeente Noord-Beveland is ‘Eindeloos Eiland’. Wij begrijpen dat wel. Noord-Beveland heeft een enorm uitgestrekt karakter. Het eiland wordt doorkruist door de N255, die de verkeersdoorstroming op het eiland geweldig heeft verbeterd. Noord-Beveland is een omgeving om te onthaasten en heerlijk vrij te wonen en doordat het niet ver van gemeenten Goes en Middelburg ligt, zijn voorzieningen nooit ver weg.

WATER

Misschien wel het meest kenmerkende aan de gemeente: water. Aan de noordkant grenst Noord-Beveland aan de Oosterschelde, aan de westkant ligt de Noordzee en zuidelijk het Veerse Meer. De diverse jachthavens aan het Veerse Meer bieden uitgebreide mogelijkheden tot recreatie. Op het Noordzeestrand bij Kamperland kunt u een geweldige stranddag beleven en ook de Oosterschelde biedt diverse voorzieningen voor watergenieters met bijvoorbeeld de jachthaven van Colijnsplaat. Vlakbij Colijnsplaat is de Zeelandbrug te vinden, die het eiland verbindt met Schouwen-Duiveland.

DORPEN

Kamperland was van oorsprong een landbouwdorp, maar daarvan is sinds de opkomst van het toerisme in en rond het dorp weinig meer van te merken. Kamperland ligt op fietsafstand van het strand aan de Noordzee, de Oosterschelde en het Veerse Meer, een ideale uitvalsbasis voor toeristen. Wonen in Kamperland levert dan ook een permanent vakantiegevoel op.

Vlakbij het water

Kortgene wordt gekenmerkt door de typisch Zeeuwse en langgerekte Hoofdstraat, die het dorp doorkruist. Kortgene is een prachtig dorp met een mooie kerk, oude korenmolen en authentieke panden. Aan de rand van Kortgene liggen diverse ruim opgezette woningen (voornamelijk bungalows) die vlakbij het water liggen. Ringstraatdorp Kats ligt op het zuidoostelijke stukje Noord-Beveland. Kats is creatief, er wonen opvallend veel kunstenaars. Het dorp is met zijn ca. 400 inwoners klein te noemen.

Jachthaven en verse vis

Colijnsplaat ligt noordelijk van Kats en heeft een eigen jachthaven en visafslag waar elke week verse vis geveild wordt. Colijnsplaat is een vriendelijk dorp met veel knusse gezinswoningen en veel klassieke (houten) schuren. Wissenkerke is de ‘hoofdstad’ van de gemeente Noord-Beveland. In het centraal gelegen dorp is het gemeentehuis van Noord-Beveland te vinden. Wissenkerke is een dorp met een groot aantal fraaie gebouwen.
Geersdijk is ten slotte met ca. 300 inwoners het kleinste dorp van Noord-Beveland. Het dorp is qua voorzieningen aardig op omliggende dorpen gericht. Dat is meteen kenmerkend voor het dorp. Geersdijk is een rustig, natuurlijk dorp, in trek bij wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers.