Gemeente Kapelle

Wist u dat Kapelle in 2011 verkozen is tot gemeente van het jaar? Wij snappen dat wel en zullen u uitleggen waarom. Kapelle is een echte woongemeente met tal van voorzieningen voor jong en oud en alles er tussenin.

Bekende inwoners

Gemeente Kapelle heeft ca. 12.600 inwoners en ligt oostelijk van Goes en westelijk van gemeente Reimerswaal. Gemeente Kapelle bestaat uit de dorpen Kapelle, Wemeldinge, Biezelinge en Schore (op volgorde van grootte). Kapelle is onder meer fameus door een aantal bekende Nederlanders die er vandaan komen. Schrijfster Annie M.G. Schmidt en oud-premier Jan Peter Balkenende groeiden op in het Zuid-Bevelandse dorp. Het dorp Kapelle dankt zijn naam aan een kapel, die bij een oude vestigingsplaats op het (toentertijd nog) eiland Zuid-Beveland stond en heeft vandaag de dag ongeveer 7.000 inwoners.

Fijne woonplek

Door de jaren heen is Kapelle uitgebreid met woonwijken die helemaal bij het dorp passen. Als het gaat om bereikbaarheid is Kapelle een fijne woonplek. Gelegen aan de snelweg en met een eigen treinstation zijn de Randstad en omliggende gebieden als Noord-Brabant en Walcheren goed te bereiken. Maar goed, voor veel voorzieningen hoeft u het dorp niet te verlaten.

Verrassend compleet

Kapelle is verrassend compleet met een station, winkels, supermarkt, gezellige terrassen, diverse scholen (basis en voortgezet onderwijs), sportverenigingen en ruime gezondheidsvoorzieningen. Rondom Kapelle liggen veel boomgaarden waar fruitteelt plaatsvindt, dat maakt het buitengebied van Kapelle erg vredig en authentiek. Tip: bezoek het Fruitteeltmuseum in Kapelle eens. Daar leert u meer over fruitteelt en de rijke geschiedenis van Kapelle.

Dorpen

Het dorp Biezelinge is met de tijd aan Kapelle vastgegroeid. Inwoners van Biezelinge richten zich veelal op Kapelle als ze op zoek gaan naar voorzieningen. Biezelinge is net als Kapelle een dorp waar fruitteelt en landbouw een belangrijke rol spelen. Noordelijk van Kapelle en Biezelinge, aan de Oosterschelde, ligt Wemeldinge. Wemeldinge is het oudste dorp van Zuid-Beveland. Dit heeft Wemeldinge vooral te danken aan de haven, die vandaag de dag dienstdoet als jachthaven. Wemeldinge heeft leuke winkels, horecavoorzieningen en zelfs een aantal strandjes. Het dorp Schore ligt in tegenstelling tot de eerdergenoemde dorpen aan het Schelde-Rijnkanaal. Schore is landelijk van karakter en heeft slechts ca. 500 inwoners. Het is een gemoedelijk dorp, waar u kunt genieten van rust en ruimte.

Buurtschappen

Ten slotte behoren ook de buurtschappen Eversdijk en Abbekinderen tot de gemeente Kapelle. Eversdijk is een typisch Zeeuws ringdorp. Rustig is het er wel, Eversdijk bevat niet meer dan 30 woningen. Ook Abbekinderen is een buurtschap van bescheiden formaat en ligt tussen Goes en Kapelle. Inwoners van het buurtschap kunnen hierdoor profiteren van voorzieningen aan beide zijden.