Gemeente Goes

Als u een Zeeuw vraagt hoe die prachtige gemeente in het hart van Zeeland heet, klinkt het: ‘Hoes’. Goes, tevens de grootste stad van de gemeente, is met meer dan 27.000 inwoners een belangrijke plek in Zeeland. Goes is veelzijdig, met winkels, monumenten en een overvloed aan terrassen en heerlijke horecalocaties. Naast de stad Goes zijn (op volgorde van inwonersaantal) Kloetinge, Wolphaartsdijk, ’s-Heer Hendrikskinderen, ’s-Heer Arendskerke, Wilhelminadorp, Kattendijke, Oud-Sabbinge en Eindewege onderdeel van gemeente Goes. Vanaf de jaren zestig-zeventig van de twintigste eeuw nam Goes een vlucht op het gebied van dienstverlening. Waar Goes vroeger een belangrijk agrarisch centrum was, werd Goes een voornaam knooppunt van dienstverlening. Industriegebied De Poel werd ontwikkeld en Goes groeide.

STAD GOES

Goes is divers. Aan de noordkant ligt woonwijk de Goese Polder met verrassend veel woonplezier voor een lage prijs. Hier staan zo’n 2.700 woningen, gebouwd tussen 1967 en 1990. Aan de oostkant van Goes ligt een oudere wijk, Goes-Oost. In Goes-Oost vindt u de zogenaamde Bloemenbuurt, die een groot deel van de wijk inneemt. Goes-Oost is populair en bevat veel jaren dertig woningen. Mede doordat Goes-Oost vlakbij het centrum is gelegen heeft de wijk veel voorzieningen. Als wij de windrichtingen volgen, treffen wij Goes-Zuid aan. Goes-Zuid bestaat uit een relatief oud deel, gebouwd na de oorlog en door de jaren heen uitgebreid met een aantal nieuwbouwwijken zoals Ouverture, Overzuid en Aria. In Ouverture en Overzuid staan voornamelijk ruime, luxe gezinswoningen. Aria, de nieuwste van deze woonwijken, is gebouwd in de dorpse stijl van de omliggende dorpen.

Groen, water en ruimte

Door de nieuwe aansluiting Goes-Zuid zijn de wijken bovendien erg goed bereikbaar vanaf de snelweg. In Goes-West staan veel naoorlogse woningen. De wijk ondergaat momenteel een herstructurering door middel van sloop, nieuwbouw en renovatie. Ten slotte kent Goes nog een aantal woonwijken aan de noordoostzijde van de stad. Noordhoek, Mannee en Goese Meer, elk prachtige woonwijken met veel groen, water en ruimte. Goese Meer is een unieke villawijk met ca. 400, veelal aan het water gelegen, luxe woningen. De wijk werd aangelegd in 1993 en is nu (zo’n 25 jaar later) een volwassen woonwijk met veel groen en zout water, direct uit de Oosterschelde. Aan de rand van Goese Meer ligt de Goese Golf. Een 18 holes a-status golfbaan waarop Goes trots mag zijn.

Centrumfunctie

Goes heeft een centrumfunctie voor de Bevelanden. Veel dorpen richten zich op Goes als het gaat om voorzieningen. Goes heeft een theater, bioscoop, musea, een bibliotheek, ziekenhuis en diverse winkels in de binnenstad. Daarnaast heeft Goes een breed aanbod aan scholen, zowel basis als voortgezet onderwijs.

DORPEN

Rondom de stad Goes liggen een aantal dorpen. Vrijwel direct aan Goes liggen Kloetinge, ’s-Heer Hendrikskinderen en Wilhelminadorp. Kloetinge is een klassiek Zeeuws dorp. Er zijn veel vooroorlogse woningen te vinden. Nieuwbouwwijk Riethoek brengt diversiteit in het aanbod in Kloetinge. In deze wijk vindt u voornamelijk ruime gezinswoningen met architectuur uit de jaren dertig. Aan de andere zijde van Goes ligt ’s-Heer Hendrikskinderen. Een dorp met een divers woningaanbod. Het is een kindvriendelijk dorp, waar het heerlijk wonen en sporten is door de ruime opzet. Noordelijk van Goes vinden wij Wilhelminadorp, op een steenworp afstand van de stad. Kenmerkend voor Wilhelminadorp is het kanaal, dat de haven van Goes verbindt met de Oosterschelde. Wilhelminadorp heeft een vlak, uitgestrekt buitengebied met veel landbouwgrond.

Rust en ruimte

Dan blijven er nog drie dorpen over: Wolphaartsdijk, ’s-Heer Arendskerke en Kattendijke. Wolphaartsdijk is de meest noordelijke van de drie. Wolphaartsdijk ligt aan het Veerse Meer. In dit, tevens meest noordelijke dorp van de gemeente Goes, is veel ruimte voor recreatie. Wolphaartsdijk beschikt over een grote jachthaven aan het Veerse Meer. ’s-Heer Arendskerke is een rustig dorp in het hart van Zeeland. Het heeft een divers buitengebied en veel ruime woningen. In een klein kwartiertje is Goes te bereiken, waar veel voorzieningen gesitueerd zijn. Ten slotte Kattendijke. Kattendijke is een prachtig dorp, gelegen aan de Oosterschelde, zo’n 5 kilometer van het Goese stadscentrum. Kattendijke is vanwege haar ligging populair onder duikers. Wonen in Kattendijke is genieten van de ruimte, terwijl voorzieningen om de hoek liggen in de stad Goes.