Dorpsstraat 183, HEINKENSZAND

verkocht

Dorpsstraat 183, HEINKENSZAND
Dorpsstraat 183, HEINKENSZAND
Dorpsstraat 183, HEINKENSZAND

Omschrijving

‘St.-Blasiushoeve XVIII’ een unieke monumentale hoeve met grote boerenschuur

NB. BELANGRIJK
1) De vraagprijs is substantieel verlaagd naar € 1.350.000,-- k.k..
2) In overleg kan extra grond worden afgenomen, dan thans wordt aangeboden.
De extra af te nemen grond van de buurman/eigenaar kan in huur of in pacht verkregen worden.
3) In overleg kan de gehele of gedeeltelijke inboedel worden overgenomen, deels uit woonhuis, deels uit de schuur

Eens in de zoveel tijd, of, zo u wi... Lees meer

‘St.-Blasiushoeve XVIII’ een unieke monumentale hoeve met grote boerenschuur

NB. BELANGRIJK
1) De vraagprijs is substantieel verlaagd naar € 1.350.000,-- k.k..
2) In overleg kan extra grond worden afgenomen, dan thans wordt aangeboden.
De extra af te nemen grond van de buurman/eigenaar kan in huur of in pacht verkregen worden.
3) In overleg kan de gehele of gedeeltelijke inboedel worden overgenomen, deels uit woonhuis, deels uit de schuur

Eens in de zoveel tijd, of, zo u wilt, ‘once in a life time’ wordt een object aangeboden, die dat qua uitstraling en authenticiteit, niet makkelijk te evenaren is en kansen biedt aan mensen die ervan droomden ooit eens een uniek object te kunnen bewonen op een bijzondere locatie, gelegen aan de dorpsstraat 183 op loopafstand van het dorp.

Dat is ook van toepassing op de ‘St.-Blasiushoeve XVIII’, dat als rijksmonument te boek staat. Er wordt oa. gesproken over een “vrijstaand woonhuis met afgewolfd zadeldak, daterend uit de 18e eeuw, onder het voorschild ingezwenkte topgevel, en met omlijste voordeur in de linker langsgevel”. Gecombineerd met de los van het huis liggende, zwarthouten schuur, onder rieten zadeldak met afgewolfde einden en pannendak”.

Stukje geschiedenis
De eigenaar zelf heeft tijdens de verbouwing/renovatie in de keuken in de onderste laag van de fundering en in een deel van de kelder nog zeeuwse moppen aangetroffen. De zeeuwse moppen dateren uit de middeleeuwen en zijn vergelijkbaar met kloostermoppen. Wellicht zijn deze zeeuwse moppen hergebruikt of dat het oudste deel van huis nog ouder is dan gedacht.
Volgens de eigenaar kan het goed mogelijk zijn dat het woonhuis in 2 delen is gebouwd, waarbij de keuken als oudste deel wordt ingeschat en dat daarna in de 18e eeuw het stadse woonhuis met de gevels en de voordeur is aangebouwd. Er zijn in de woning verschillende soorten stenen gebruikt zoals de handgevormde oude pastoriestenen (uit Belgie of Noord-Frankrijk) en de ‘oude geeltjes’ (ijsselsteentjes) van de aanbouw, die ongeveer 150 jaar oud zijn. In het chique woonhuis woonde vroeger ooit nog een baron. Ook de opbouw van de houten schuur, de zgn. kathedraal bouw, verwijst naar noord-franse invloeden van de Cistercienzer monniken.

Tuin
De tuin is aangelegd in samenwerking met St. Zeeuws Landschapsbeheer en heeft een typische zeeuwse haag met vlier, meidoorn, sleedoorn, hondsroos en walnoten-bomen langs het oude pad naar de omliggende grond. Achterin de tuin is een drinkput aangelegd welke en tevens zorgt voor de afwatering van de drainage uit de paardenbak.

Paardenbak
De paardenbak is een echte ‘20 x 60 m.’ dressuur-wedstrijdbaan, voorzien van sproei-installatie en drainage, gemengde zandbodem met vlokken, led-verlichting en juryhokje op de C en terras en dat alles voorzien van elektra.

Indeling
Zoals hiervoor even kort gememoreerd ligt de officiële voordeur aan de linker langsgevel van het woonhuis, maar de feitelijke voordeur bevindt zich aan de rechter langsgevel in de achterste aanbouw/entree. Bij binnenkomst krijgt u gelijk een ‘wow'-gevoel over wat u ervaart aan authenticiteit. Een prachtige vloer met oude ‘terracotta’ plavuizen én vloerverwarming, gecombineerd met wit gestucte wanden en een schitterend balkenplafond in okergele kleur. Naast de buitendeur treft u nog gedeelten aan van een oude schouw. De hardhouten open trap leidt u naar de (slaap)verdieping.

Deze ruimte geeft toegang tot de uitgebreide meterkast, wasruimte (met aansluiting voor wasmachine en droger), toiletruimte (wandcloset met fonteintje), badkamer, kelder en de keuken. De badkamer is royaal van afmeting en heeft een hoog plafond. Er is een wastafelmeubel met natuurstenen werkblad en dubbele wastafel en een heerlijke inloopdouche. Wijnliefhebbers moeten beslist de kelder (ca. 8 m²) met haar halfronde gewelf zien. Een prachtige droge en koele opslag voor uw wijn en ook nog eens geweldig om naar te kijken.

Woonkeuken en opkamer
Middels een kleine verhoging bereikt u de woonkeuken. Ook hier treft u een bijzonder sfeervolle ruimte aan met een stijlvolle, handgemaakte keuken in ‘landhuisstijl’ en bijzondere elementen zoals het balkenplafond, de authentieke schouw met antiek tegeltableau en afzuiginstallatie en blauwe hardsteentegels op de vloer.
De keuken staat in een L-vormige opstelling en is van veel gemakken voorzien, zoals: een solitair 6-pits gasfornuis met 2 ovens van ‘Boretti’, vaatwasser en koelkast. Andere details kunt u zelf beter ter plekke ontdekken, maar de doorkijk naar de opkamer mag u niet onthouden worden. Door de royale afmetingen van de keuken is er ruimte genoeg voor het plaatsen van een 10 à 12-persoons eettafel. Vanuit de keuken is er directe toegang tot het voorportaal.

In het portaal ligt een klassiek witmarmeren vloer. Een fraai detail is het glas-in-lood venster boven de voordeur.
Via het portaal kunt u de opkamer en de zitkamer bereiken. De opkamer "de naam zegt het al" ligt iets verhoogd boven de kelder tov. het portaal en is met een kleine trap te bereiken. De vloer is voorzien van eiken planken, de raampartijen reiken tot op de vloer en vanzelfsprekend is er ook een sfeervol balkenplafond. De opkamer kan bijvoorbeeld dienen als eetkamer of kantoor. Zittend aan tafel zult u genieten van het geweldige uitzicht op de tuin.

Woonkamer
Op de kop van het woonhuis, aan de voorzijde, is de woonkamer gesitueerd. De woonkamer omvat een zitgedeelte (circa 28 m²) en een bibliotheek (circa 13 m²). U kunt de woonkamer via het voorportaal en via de keuken bereiken. De dagelijkse gang van zaken zal zijn dat u de woonkamer via de keuken betreedt.

De entourage van de zitkamer laat zien dat de vroegere bewoners enig aanzien zeker hebben gehad. De chique marmeren schouw met openhaard, houten lambriseringen, hoge balkenplafonds (4 m. hoog), vloer met blauwe hardsteen en ramen met roedeverdeling én functionele binnenluiken zorgen voor een unieke (sfeer)beleving, waardoor het lijkt of de tijd heeft stil gestaan. De zitkamer staat in halfopen verbinding met de bibliotheek. Hier heeft de eigenaar een kamerhoge kastenwand laten aanbrengen en is er ruimte voor twee fauteuils.

Verdieping
Via een hardhouten trap bereikt u de verdieping, alwaar één grote slaapkamer aan de achterzijde en vier slaapkamer en badkamer in het ‘oude’ woonhuis en een riante overloop.
De slaapkamer aan de achterzijde meet meer dan 25 m² en heeft de prachtige hoge kap met spant, gordingen en dakbeschot in ‘t zicht. Een aantal dakvensters zorgt voor voldoende intredend daglicht.
Ter plaatse van het ‘oude’ woonhuis zijn vier slaapkamers gecreëerd, waarvan de twee slaapkamers aan de voorzijde gecombineerd kunnen worden tot één grote slaapkamer. De ouderslaapkamer heeft als extra een inloopkledingkast.
De (gasten)badkamer is compleet ingericht en voorzien van een douche/stoomcabine, wastafelmeubel met spiegel en wandcloset.

Zwarthouten schuur met paardenstallen
De grote zwarthouten schuur ligt op een meter of twintig van het woonhuis af en is imposant van afmeting (circa 13 m. bij 41 m.). De zwarthouten schuur is aan drie zijden gepotdekseld en voorzien van een rieten kap en aan de zuidzijde is de schuur voorzien van een stenen gevel. Wat ook opvalt is de hoge nok van bijna 11 m. hoogte en verwijst naar de zgn. kathedraalbouw, die veel door de Cistercienzer monniken werd gebezigd.

De eigenaar heeft in een deel ervan zijn kantoor (circa 65 m² groot) gevestigd. Het kantoor is voorzien van elektra, CV verwarming, dubbel glas, een pantry en toiletruimte. In een ander, naastgelegen deel bevindt zich een relaxruimte van circa 50 m² ook voorzien van CV verwarming en dubbelglas.

Er is ook een zolder waar vroeger het graan muizenvrij werd opgeslagen. Zo’n zolder werd vroeger ook wel; ‘piezel’ genoemd en schijnt nog maar zelden voor te komen in oude zeeuwse boerderijen.

Verder zijn er acht degelijke paardenstallen aangebracht met een vorstbeveiliging door thermokabels en Suevia circulatie unit met bijpassende paardendrinkbakken. Naast een afgesloten zadelkamer is er volop ruimte voor verzorging van de paarden.

Kortom er is ruimte genoeg in en om de schuur en een waar paradijs voor paardenliefhebbers of biedt de grote tuin de mogelijkheden om een eigen park of natuurgebied aan te leggen.
De voorzieningen in het dorp Heinkenszand zijn legio en alles op loopafstand. De tennisliefhebber hoeft de weg maar over te steken voor de tennisbanen van de lokale tennisvereniging.

Kijk voor meer informatie en de uitgebreide, luxe virtuele tour op onze website.

Bijzonderheden:
• Vraagprijs is € 1.350.000,-- k.k.. Levering in overleg.
• Bouwjaar woonhuis: 18e en 19e eeuw en verbouwd/gerenoveerd in 2004/2005.
Het woonhuis is voorzien van steens muren die aan de binnenzijde zijn voorzien van isolerende
beplating. Geïsoleerde vloer en dak en isolerende beglazing, daar waar het kan
• Inhoud van de woning circa 1.186 m³, woonoppervlak circa 273 m².
Gebruiksoppervlak schuur circa 530 m²
• CV en warmwater dmv. HR combi-ketel Remeha Calenta in combinatie met een Brink Climat
System, bouwjaar 2006
• Uitgebreide meterkast met 12 groepen, aardlekschakelaars, gas- en watermeter.
Er is een aparte stoppenkast met krachtstroom voor de schuur.
• Professionele buitenbak voor paarden, die voldoet aan wedstrijdreglement, gedraineerd is en
voorzien van sproei-installatie.
• Er ligt een gesaneerde olietank achter het woonhuis en de grond rondom en ter plaatse van de drinkput is
gesaneerd.
• Kadastrale aanduiding: Gem. Borsele, sectie AH, nr. 4741, groot 9.960 m²
• Rijksmonument ID: 9989 Publicatie: 19670524 Type: Boerderij.
• In 2004 is de hele verbouwing met architectenbegeleiding gedaan door de Bouwwinkel Zeeland olv architect
Hans Sinke. Alle tekeningen, bestekken en originele facturen van de verbouwing zijn aanwezig.
Conform de rijksmonument regelgeving is de boerderij onder begeleiding van de architect verbouwd en hersteld.
• Tot meerdere zekerheid voor nakoming van de koopovereenkomst zal van koper een waarborgsom
van 10% van de koopsom worden gevraagd, dan wel een bankgarantie).

Details

Overdracht

Status
verkocht
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
woonhuis
Soort woonhuis
woonboerderij
Type woonhuis
vrijstaande woning
Aantal woonlagen
2
Bouwvorm
bestaande bouw
Bouwperiode
TOT_1906
Huidige bestemming
woonruimte
Onderhoud binnen
goed
Onderhoud buiten
goed
Voorzieningen
tv kabel

Energie

Verwarming
cv ketel, hete lucht verwarming, open haard, vloerverwarming gedeeltelijk
Warm water
cv ketel
C.V.-ketel
gas gestookte combi-ketel uit 2006 van HR, eigendom

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
273 m²
Perceeloppervlakte
9.960 m²
Inhoud
1.186 m³
Inpandige ruimte oppervlakte
5 m²
Bergruimte oppervlakte
531 m²

Indeling

Aantal kamers
7
Aantal slaapkamers
6

Buitenruimte

Ligging
aan rustige weg, vrij uitzicht, open ligging
Tuin
tuin rondom

Bergruimte

Parkeergelegenheid
op eigen terrein
Schuur/berging
vrijstaand hout

Plattegronden

360° Foto's